duminică , 29 martie 2020
Breaking News
Home / CULTURA-MEDIA / Romania raiul minoritatilor. Scurt istoric al minoritatilor

Romania raiul minoritatilor. Scurt istoric al minoritatilor

Aproximativ 89% de oameni sunt etnici romani, un grup care spre deosebire de vecinii sai sarbi sau unguri – ea are radacini latine vorbind limba latina, care in secolele al doilea si al treilea a cucerit si s-au stabitit printre vechii daci. Ca urmare, limba romana, desi contine elemente de slava, turca si alte limbi, este o limba romantica asemanatoarea cu franceza si italiana.

Maghiari si rromi sunt principalele minoritati, cu o populatie germana in declin si un numar mai mic de sarbi, croati, ucraineni, greci, turci, armeni, rusi si altele. Populatiile minoritare sunt mai mari in Transilvania si Banat, in zonele de nord si vest, care au apartinut Imperiului Austro-Ungar, pana la Primul Razboi Mondial. Chiar inainte de unirea cu Romania, etnici romani alcatuiau majoritatea in Transilvania. Cu toate acestea, etnici maghiari si germani au fost populatia urbana dominanta pana relativ recent; etnici maghiari inca mai sunt majoritare in unele judete.

Inainte de al doilea razboi mondial, minoritatile au reprezentat mai mult de 28% din totalul populatiei. In timpul razboiului procentul a fost redus la jumatate in mare masura de pierderea zonele de frontiera din Basarabia si nordul Bucovinei si sudul Dobrogei, precum si de deportarea etnicilor germani. In ultimele decenii, mai mult de doua treimi din germani ramasi in Romania au emigrat in Germania.

Trupele romanesti in timpul celui de al doilea razboi mondial au participat la distrugerea comunitatilor evreiesti din Basarabia, Transnistria si Bucovina. Desi supusi persecutiilor dure majoritatea evreilor din teritoriul care cuprinde acum Romania au supravietuit Holocaustului. Emigrarea in masa, mai ales in Israel, a redus comunitatea evreiasca de la peste 300.000 la mai putin de 10.000.

Afilierea religioasa tinde sa urmeze liniile etnice, cu majoritatea romanilor identificandu-se cu Biserica Ortodoxa Romana. De asemenea romanii sunt si greco-catolici, s-au unit cu Biserica Ortodoxa in 1948 si restaurat dupa revolutia din 1989. Recensamantului din 2002 indica faptul ca mai putin de 1% din populatie este greco-catolica, spre deosebire de aproximativ 10% inainte de 1948. Romano-catolici, maghiari si germani in mare masura constituie aproximativ 5% din populatie; calvinisti, baptisti, penticostali, luterani reprezinta si ei tot 5%. Exista numar mai mic de unitarieni, musulmani, si alte religii.

Minoritatile etnice cele mai importante au fost – si sunt si acum – cele reprezentate de maghiari, tigani, germani, ucraineni, rusi-lipoveni, evrei, turci, tstari, armeni, bulgari, sarbi, croati, slovaci, cehi, polonezi, greci, albanezi, italieni. La ora actuala in Romania sunt recunoscute oficial 18 minoritati etnice, fiecare dintre acestea (cu exceptia celei maghiare) fiind reprezentate automat in Parlamentul Romaniei.
Lor li se mai adauga organizatii deja constituite ale slavilor macedoneni (de asemenea, cu un reprezentant in Camera Deputatilor), ale rutenilor.

Conform recensamantului din 2002, Romania are o populatie de 21.680.974 oameni. Principalul grup etnic in Romania il reprezinta romanii, vorbitorii limbii romane. Ei reprezinta 89,5% din populatie. O comunitate etnica importanta (6,6% din populatie) este cea a maghiarilor din Romania, care numara peste 1.400.000 si cea a tiganilor (2% din populatie). Conform recensamantului oficial peste 500.000 de tigani locuiesc în Romania. Maghiarii, care sunt o minoritate importanta in Transilvania, constituie marea majoritate in judetete Harghita si Covasna. Ucrainenii, Germanii, Rusii-lipoveni, Turcii, Tatarii, Sarbii, Slovacii, Bulgarii, Croatii, Grecii, Rusii, Evreii, Cehii, Polonezii, Italienii, Armenii si celelalte grupuri etnice, numara restul de 1.4% din populatie.

Albanezii – “Veri buni cu romanii”, daca e sa-i dam crezare lui Iorga, albanezii sunt prezenti de multe secole pe teritoriul Romaniei, unde au trait in buna pace si prietenie. Tot aici au putut sa se organizeze si sa porneasca miscarea de eliberare nationala. Astazi numarul albanezilor din Romania este insa foarte mic, iar stradaniile lor sunt legate de pastrarea limbii si a culturii specifice.2 Ei au fost remarcati ca prezenta intr-un raport din anul 1595, la Cernavoda, unde traiau circa 15.000 de suflete, din care 1.500 au fost primiti in oastea lui Mihai Viteazu. In secolele XIX-XX, albanezii au avut cele mai diverse meserii si s-au ridicat pe diferite trepte sociale.

Armenii – Popor mandru, cu trasaturi ce tin de prezenta la limita dintre Europa si Asia, profund religios, cu abilitati dovedite in ale negustoriei sau diplomatiei – asta si pentru a putea supravietui vicisitudinilor soartei – armenii sunt una dintre minoritatile cu o prezenta foarte vizibila si apreciata in Romania.2Armenii sunt prezenti pe teritoriul romanesc din secolul X conform unor marturii din Ardeal si din Cetatea Alba ( Basarabia).In secolul XV se face simtita prezenta armenilor si in Tara Romaneasca, unde erau in buna parte comercianti.3
Bulgarii – Vecini sudici de secole bune ai tarii noastre, bulgarii se intilnesc in numar nu foarte mare si in Romania unde constituie o comunitate diferentiata in ce priveste confesiunea religioasa, dar unita din punctual de vedere al limbii si al traditiilor culturale. Se pare ca triburile bulgare au fost destul de numeroase pentru ca numeroase grupuri au pornit catre Europa intre secolele II si VI e.n. Bulgarii au suferit pierderi serioase de vieti omenesti in timpul raidurilor barbare impotriva Imperiului Roman.4 Cu toate acestea resursele lor demografice le-au permis infiintarea a doua state puternice: unul langa fluviul Volga si altul langa Dunare. Pe linga acestea ei au mai locuit si alte in teritorii.

Cehii si slovacii sunt populatii diferite ca limba, dar au o istorie comuna, ei au venit in ultimele trei secole, in mai multe etape, in Ardeal, Banat, Bucovina. La Nadlac este un centru cultural al slovacilor. Migrarea slovacilor pe teritoriul actual al Romaniei s-a facut in mai multe valuri in cea de-a doua jumatate a secolului al XVIII-lea si mai ales in prima jumatate a secolului al XIX-lea. Au fost colonizate mai multe regiuni ale Romaniei vestice – zonele de campie din judetul Arad si Banat, tinuturile muntoase, impadurite ale Bihorului si Salajului, unele asezari de campie si miniere din Satu Mare si Maramures, precum si unele localitati din Bucovina nord-estica.

Croatii – Populatie de origine slava sudica si de religie preponderent catolica, croatii din Romania reprezinta o comunitate omogena, cu traditii si obiceiuri specifice. Primul si cel mai vechi val de croati asezat pe actualul teritoriu al Romaniei, in secolele XIII si XIV, este cel mai cunoscut sub denumirea de carasoveni.1 Croatii din Romania vorbesc trei tipuri de graiuri. Cei din grupul croatilor carasoveni pastreaza cele mai arhaice forme ale limbii croate vorbite. Grupul din Rekas are la baza un grai stokavian cu puternice influente banatene, iar in Checea se foloseste pronuntia kaikaviana.

Evreii – In decursul timpului s-au scris multe despre evrei, dar mai intotdeauna cu partinire si chiar cu ura.2 Prezenta primilor evrei pe teritoriul actualei Romanii este semnalata inca din perioada Daciei romane, acest lucru datorindu-se incadrarii unor evrei in legiunile romane si trupele auxiliare. Exista indicii arheologice ca, odata cu aceste unitati, au venit si unii meseriasi.3 Scaderea numarului de evrei reintorsi in tara din lagarele de concentrare este o consecinta a Holocaustului.4 In aceasta perioada starea lor materiala era deplorabila insa cu timpul acestia si-au revenit.

Germanii – Au fost si mai sunt prezenti, desi numarul lor a scazut drastic prin emigrarea din timpul lui Ceausescu, in Transilvania, Banat, Bucovina, Dobrogea, Basarabia, in perioade istorice diferite.5 Harnici, onesti, buni meseriasi dar si promotori ai unei culturi de exceptie. Invariabil, aceasta este opinia majoritatii romanesti despre o minoritate ce locuieste de secole in Transilvania si care astazi se ingrijeste de conservarea urmelor trecutului dar si de promovarea traditiilor si civilizatiei proprii.

Grecii – Popor din marea familie indoeuropeana, patruns in teritoriul care-i poarta numele la inceputul mileniului 2 i.e.n., Grecii.  isi  spuneau  singuri  Hellenes, dupa numele unui trib asezat in Thessalia. Graikoi.1 Prezenta unor puternice comunitati proto-grecesti pe actualul teritoriu al Romaniei este atestata incepand cu secolul al VII-lea i.Hr. pe tarmul vestic al Marii Negre. Aici se instaleaza primele colonii grecesti, la Histria, Tomis si Calatis, aflate toate pe actualul teritoriu al judetului Constanta.

Italienii – Au venit in tarile romane in secolul XVIII, majoritatea fiind mesteri constructori, decoratori, pictori, arhitecti, dar prezenta lor a fost menţionata, ca exemple individuale, cu trei secole mai devreme, provenind din Venetia, Genova. In Dobrogea au fost numerosi fermieri sositi din zonele sudice ale Italiei.3 Dupa 1990, marea majoritate a italienilor din Romania fac parte din Comunitatea Italiana din Romania, infiintata la Iasi, in 1990. Organizatia are drept principal scop mentinerea identitatii nationale.

Macedonii au fost menţionati, ca prezenta, in secolul XIV, intr-un document emis de Vatican, apoi, in secolul urmator, infiintand si un ordin al monasticistilor. Chiar si dupa 1940, au venit in Romania macedoneni, refugiati de razboi. Religia lor este ortodoxa, iar calendarul pe stil vechi.

Maghiarii – Nici una dintre minoritatile nationale din Romania nu a avut o relatie mai tensionata cu majoritatea romaneasca. Cu toate acestea, maghiarii si romanii traiesc impreuna de secole. Pentru maghiarii din Transilvania important a fost si a ramas recunoasterea trecutului, a valorilor si traditiilor lor specifice, intr-un context in care alteritatea si diversitatea lor culturalo-lingvistico-spirituala sa nu fie negate.

Polonezii – Destinele polonezilor de pe teritoriul Romaniei reflecta cu fidelitate istoria popoarelor roman si polonez, ca si raporturile stabilite intre ele de-a lungul timpului. Cu mai bine de 600 de ani in urma, regele Cazimir cel Mare impinsese granitele Poloniei pina la fruntariile Moldovei, inaugurind o lunga perioada de concurenta cu Ungaria, pentru a-si asigura suveranitatea asupra teritoriilor romanesti si a celor de la Marea Neagra1. Miza o constituia controlul asupra principalei cai comerciale ce traversa Europa de la nord la sud si lega Marea Baltica cu Marea Neagra si, mai departe, de Marea Mediterana.

Rromii – Prima atestare documentara a existentei unor comunitati de rromi este din anul 1068, din vremea Imperiului Bizantin. Rromii au fost denumiti in diferite feluri de popoarele cu care au intrat in contact: „arami” (armean, pagin), „faraontseg” (gloata), „bohemien” (din Boemia), „tartares” (tatar), „gypsy” (egiptean), „saracin” (arab), „athinganoi” (tigan).2 Acestia au îndeobste imaginea unor oameni sfidatori, ce traiesc dincolo de conventiile obisnuite.3 Despre locul de origine al ţiganilor exista mai multe teorii. Unii specialisti (romanologi) considera ca acestia ar proveni din Egipt, in timp ce altii avanseaza ipoteza nord-vestului Indiei, in provincia Punjab.4
Rusii lipoveni – Etnie de sorginte slava orientala, rusii lipoveni apar pe actualul teritoriu al Romaniei, indeosebi in Dobrogea, incepind de la mijlocul secolului al XVII-lea, dupa schisma bisericii ortodoxe ruse. Imediat dupa sinodul din 1654 in care Patriarhul Nikon a reformat biserica rusa, au inceput o serie de masuri restricitve din partea autoritatilor laice si religioase ruse, care vor culmina cu venirea la putere a lui Petru I cel Mare (1682-1725) si introducerea de catre acesta a unor masuri de europenizare.

Sarbii – Slavii, stramosii sarbilor, incep sa se stabileasca pe actualul teritoriu al Romaniei in Evul Mediu timpuriu. Sarbii de la nord de Sava si Dunare, ca si cei care au trecut in Peninsula Balcanica in secolul al VII-lea, se crestineaza in a doua jumatate a secolului al IX-lea. In crearea unitatii spirituale a poporului sarb din nordul si din sudul raurilor Sava si Dunare, un rol deosebit l-a avut activitatea arhiepiscopului Sava Nemanici, in urma proclamarii bisericii ortodoxe autocefale sarbe in anul 1219. Atunci, cu acordul curtii ungare, s-a realizat dominatia asupra populatiei sarbe din Cimpia Panonica.

Tatarii – Au fost o populatie nomada originara din Mongolia. Erau foarte buni calareti si arcasi, ca multe alte neamuri nomade. Pe langa arcuri si sageti ei mai aveau si lanci si sabii, dar pe acestea din urma le foloseau mai rar, pentru ca in general evitau lupta din apropiere, preferand sa atace prin surprindere si sa dispara fulgerator.1 In anul 1241 tatarii lanseaza o mare invazie a Europei si ajung si pe teritoriul tarii noastre. Aici, ca si peste tot pe unde au trecut, tatarii au distrus, au jefuit si au ucis populatia, trecand mai departe spre inima Europei. Desi conducatorii locali si populatia a incercat sa se impotriveasca tatarilor si pe teritoriul actualei Romanii, ei au fost distrusi rapid de catre tatari, care aveau chiar si posibilitatea de a purta scurte asedii asupra oraselor fortificate intalnite in drumul lor de prada. Astfel, sunt distruse principalele orase din tara, iar populatia macelarita.

Prima consemnare documentara a prezentei stabile a unor etnici turci pe actualul teritoriu al Romaniei este din anul 1264 cand, in urma luptelor interne de tip feudal din Imperiul anatolian selgiucid, un grup de 12 mii de ostasi condusi de imparatul Izeyddin Keykavuz s-a asezat in Dobrogea.2 Acestia erau trimisi de imparatul bizantin Mihail Paleologul pentru a apara Imperiul Bizantin de invaziile straine. Asezarea dobrogeana a fost numita de turcii preotomani Babadag, ceea ce inseamna „Tatal muntilor”.

Ucrainienii – Numarul estimat al ucrainienilor din Romania este de 66.483, ceea ce reprezinta 0,29% din populatia tarii. Cei mai multi traiesc in judetul Maramures, dar si in Suceava, Timis, Caras-Severin, Tulcea, Satu Mare.3 Asezarile ucrainene din nordul Moldovei si Maramures, situate in zonele vecine cu masivul etnolingvistic ucrainean si in prelungirea acestuia, sint cele mai vechi din tara.

Loading...

Acest website foloseste cookies. Continuarea navigarii reprezinta acceptul dumneavoastra Detalii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close