luni , 16 septembrie 2019
Breaking News
Home / DIVERSE / In timp ce crescatorii de vaci se plang de pretul tot mai mic al laptelui pe piata, un fermier din Huedin vinde laptele cu 100 de lei litrul si branza cu 1000 de euro

In timp ce crescatorii de vaci se plang de pretul tot mai mic al laptelui pe piata, un fermier din Huedin vinde laptele cu 100 de lei litrul si branza cu 1000 de euro

In timp ce crescatorii de vaci se plang de pretul tot mai mic al laptelui pe piata, un fermier din Huedin, judetul Cluj, face profit cu o ferma de magarite.

Laptele, renumit pentru virtutiile lui, se vinde si cu 100 de lei litrul, iar omul abia face fata comenzilor. Cererea vine si din strainatate, acolo unde branza de magarita poate costa si o mie de euro kilogramul, conform stirileprotv.

Ioan se ocupa de cand se stie de cresterea animalelor si a avut magari pe care ii folosea la stana. Habar n-avea insa cat de pretios este laptele de magarita. I-a deschis ochii baiatul lui, Ionut, familiarizat cu internetul.

Ionut Tomos, crescator de magarite: „Am pus anuntul pe internet si la cateva zile m-au sunat oameni fiecare colt al tarii din Craiova, Olt, Constanta, Timisoara si dupa ce am vazut ca merge le-am zis parintilor sa marim efectivul de magarite.”

Daca o vaca da in medie 10 litri de lapte pe zi, o magarita da unul. Insa costa chiar si 100 de lei.

In ferma sa sunt 18 magarite care dau in medie 10 litri de lapte. Daca ar vinde intreaga cantitate, proprietarul ar obtine 30.000 de lei lunar. Este un profit urias daca ne gandim ca oamenii cheltuie lunar 500 de lei pt hrana.”

Ferma de magarite de la Huedin, singura din zona, e cunoscuta si peste hotare. Strainii fac din materia prima lapte praf sau branza. Pentru un kilogram de branza de magarita se folosesc 25 de litri de lapte, iar pretul este fabulos: un kg ajunge la 1000 de euro.

Ioan Tomos, crescator de magarite: „Din Slovenia, din Germania, din Moldova, din Ungaria, din toate tarile au venit. E un lapte cu care castigi cel mai mult in Romania.”

Laptele de magarita, bogat in calciu, este recomandat celor cu intoleranta la laptele de vaca. Amelioreaza tusea seaca si chiar astmul, spun medicii. Pentru a nu-si pierde calitatile, trebuie consumat nefiert, iar spre deosebire de laptele de vaca, poate fi pastrat la rece chiar si o luna.

Laptele de măgăriță se vinde doar pe perioada de iarnă de la 1 octombrie până în luna aprilie deoarece acum femelele sunt gestante.

“Am o listă de așteptare de la clienți din toată țara. Dețin 30 de măgari și în jur de 9-10 femele de la care iau în medie 9 litri de lapte pe zi. Din păcate, laptele este destul de puțin de aceea este așa de prețios. Am vândut foarte mult în toată România, chiar și la București. Mă sună oameni din toate colțurile țării”, ne-a declarat crescătorul.

El spune că laptele pe care îl vinde provine 100 la sută de măgăriță și chiar îi invită pe cei care trec prin zonă sau pur și simplu vor să se convingă de “autenticitatea” laptelui să îi viziteze stâna din Huedin. Mai spune că în ciuda prețului destul de mare de abia face față cererii. Are chiar și o ofertă specială: suportă jumătatea din costul transportului care se face prin curier. Trimite în toată țara lapte de măgăriță ambalat în sticle.

Clujeanul este conștient că puțini fermieri cresc măgari și spune că prin zonă este singurul tocmai de aceea cererea este așa mare.

“Laptele poate fi muls numai şase luni pe an, după ce vine puiul pe lume şi numai dacă puiul stă în preajmă. Avem persoane care au cumpărat inițial 2 litri după care au revenit cu o comandă de 10 litri. Am avut pe cineva care avea un copil operat și îi trebuia neapărat nevoie de lapte de măgăriță ca o parte de tratament. Chiar eu am testat laptele când am suferit de tuse măgărească, așa i se spune în popor, și m-am vindecat în câteva zile. Laptele de măgăriţă nu conţine bacterii, ceea ce face ca el să poată fi băut fără a fi pasteurizat”, ne împărtășește omul din “minunile” pe care le poate face prețiosul lapte.

Crescătorul spune că a fost contactat și din Slovenia și i s-a propus un contract. Slovenii s-au oferit să suporte ei toate costurile de modernizare și procesare a laptelui.

“Mi-au zis că îmi aduc ei tanc de lucru și toate dotările pentru procesare. Mi-au propus să îl transform în lapte praf, dar la noi este mai greu. Mi-au zis atunci să îl congelez dar vă dați seama că își pierde din calități. El trebuie consumat proaspăt, nici măcar fiert nu trebuie darămite congelat. Eu nu vreau să se piardă calitatea doar pentru a face bani. Pentru mine este important să ajut oamenii și mă bucur mult când mă sună clienții și îmi spun că s-a vindecat copilul sau chiar ei. M-a sunat o doamnă chiar și de la un salon cosmetic care folosea laptele pentru tratemente. Am trimis 10 kilograme atunci”, ne-a mai spus crescătorul.

În străinătate, din laptele de măgăriţă se prepară lichioruri, săpunuri şi creme fine.

Un italian din Sicilia a reînviat tradiţia veche de mii de ani, oferind doritorilor o baie într-o cadă cu lapte de măgăriță. Preţul unei asemenea băi care are o durată de două ore, este de 20.000 de euro, dar italianul are foarte multe comenzi nereuşind să onoreze toate cererile, din cauză că nu are lapte de măgăriţă suficient.

Loading...

Acest website foloseste cookies. Continuarea navigarii reprezinta acceptul dumneavoastra Detalii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close